Scroll Top

PISMO LIJEČNICIMA

„U času kada stupam među članove liječničke profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno i dostojanstveno. Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Poštovat ću tajne onog tko mi se povjeri. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.”
(Ženevska – Hipokratova – zakletva)

Dragi naši doktori,

vi, koji ste većinu svoga života posvetili učenju i koji svakodnevno trebate obavljati plemeniti poziv pomaganja ljudskom rodu, vi, koji o ljudskom tijelu i bolestima znate jako puno, naša ste poveznica sa zdravljem i s našim tijelima, i mi, vaši dobronamjerni sugrađani, želimo da nam ostanete prijatelji.
Imamo veliku potrebu zadržati povjerenje u vas.
Situacija u koju smo svi zajedno u proteklih nekoliko mjeseci ubačeni, dovela je do porasta napetosti u sveopćem puku i specifično u nekim zvanjima. Jedno od njih je i vaše!
Na vas je prenesena velika odgovornost na jedan neprofesionalan i omalovažavajući način. Primorani ste slijediti pojedine protokole i procedure za koje ZNATE da nemaju stručno i znanstveno uporište. Nameće vam se obaveza da slijepo i bespogovorno slijedite autoritete, u uvjetima koji su nejasni, neprofesionalni i za veliku većinu doktora na terenu ponižavajući.
Budi li to u vama nemir? Mi osjećamo da budi, i da niste zadovoljni, to se u kontaktu s vama vidi i osjeća.
Ali mi osjećamo i to da vidite nesrazmjer između mjera koje se provode i realne opasnosti od bolesti o kojoj sada već imamo konkretnija znanja.

Da, postoje ljudi koji su podlegli simptomima bolesti COVID-19. I da, postoje i oni koji su imali težu kliničku sliku. Ali priznajte da raspon takvih slučajeva ne opravdava sve do čega su i nas i vas dovele mjere i prisilna organizacija života i rada.
I zato što znate, želimo da nas u skladu s time i štitite na način da nam pomognete sačuvati SVEUKUPNO ZDRAVLJE koje je puno više od infekcije virusom SARS-CoV-2.

Želimo vam vjerovati. Olakšajte nam, olakšajte i sebi.
Pozivamo vas da sačuvamo zajedništvo i da si uzajamno pomažemo.
Jedino zajedničkim snagama možemo održati i nadograđivati plemenite vrijednosti našeg ljudskog roda.
Živimo slobodu zajedno!

Vaši sugrađani

#FestivalSlobode

Leave a comment